Onze voeten zijn de poort tussen de aarde en ons lichaam

Liep jij al eens op je blote voeten door het ochtendgras? Door aarding kunnen we de energie laten stromen. Ons lichaam zit namelijk vol energie, zowel positieve als negatieve. De negatieve energie kunnen we o.a. via onze voeten kwijt aan de aarde, terwijl we ook via deze weg de positieve energie kunnen opnemen. Onze Gutness partner Valerie heeft het in deze blog over voetreflexologie waarbij ze inzoomt op de link tussen je energie en je voeten. Valerie is voedings- en energiedeskundige en helpt je met het balanceren van je energie.

Wat is voetreflexologie?

Voetreflexologie is een natuurlijke behandeling die het zelfgenezend vermogen van het lichaam aanspreekt.

Reflexzones zijn gebieden op de voeten die verbonden zijn met onze organen, botten, spieren, klieren. Het hele lichaam wordt weerspiegeld in onze voeten.

Hoe ontstond voetreflexologie?

Voetreflexologie is een techniek die 5000 jaar geleden al werd toegepast bij de Chinezen (waarschijnlijk als onderdeel van acupunctuur) en bij de Japanners (als onderdeel van shiatsu). De Indianen in Noord-Amerika passen deze techniek nog steeds toe als natuurlijke geneeswijze en om pijn te stillen. 

Vermoedelijk ontstond deze behandeling in Egypte aangezien men op de hiërogliefen in de graftombe van een arts ook deze afbeeldingen terugvindt. 

Balans begint in je voeten

Zo heb je in het lichaam de overeenstemmende organen. Zoals de lever, die je in de rechtervoet terugvindt, in de linkervoet krijg je het verband met de milt terug. 

Je linkervoet staat bovendien voor de emotionele kant, de vrouwelijke kant, de Yin. De rechtervoet is rationeel, de mannelijke kant, de Yang. 

De binnenranden van onze voeten zijn het gebied dat overeenstemt met de wervelkolom. Onze tenen staan voor het hoofd, de hiel voor onze billen en geslachtsorganen.

Spijsverteringsklachten vind je vooral terug op de voetzool. Onder de bal van onze voet bij onze dikke teen vind je de maag terug en hoe meer je naar het midden van de voet gaat kom je in de darmzone terecht. 

De tenen zijn een reflectie van ons hoofd

De grote teen staat voor de hersenen, de hypofyse en de epifyse. De 2e en 3e teen staan in verbinding met onze ogen en het 4e en 5e teentje heeft een link met onze oren.

Voetreflexologie, ook voor kriebeltenen

Met voetreflexologie kan je je energie terug in balans brengen, zodat je klachten op een natuurlijke wijze behandelt.
Zoals velen denken, kriebelt dit niet aan je voeten, dus zelfs als je de grootste kriebels hebt, onderga je dit met veel plezier. 

Bij verschillende studies werd aangetoond dat het cortisolniveau zakt bij wie een sessie voetreflexologie ondergaat. 

Hoge cortisol is een gevolg van stress waardoor allerlei functies in het lichaam verstoord geraken. Hierdoor kunnen er op lange termijn ziektes ontstaan en hormonale ongemakken

 

Wat kan voetreflexologie voor je betekenen? 

Je kan er tal van klachten mee verhelpen waardoor je

  • stress en spanning vermindert

  • de bloeddoorstroming verbetert

  • de lymfatische drainage bevordert

  • je hormonenstelsel harmoniseert

  • je spijsvertering bevordert

  • je immuunsysteem stimuleert

  • je lichaam helpt om terug in balans te brengen

 

Wanneer is voetreflexologie niet aangewezen?

In sommige situaties of bij bepaalde klachten kan je beter een andere methode kiezen dan voetreflexologie.
Dit is het geval bij :

  • spataders op voeten en onderbenen. Dit kan namelijk pijnlijk zijn, maar je loopt ook gevaar voor tromboses

  • infecties en open wonden aan voeten en onderbenen

  • hoge koorts om niet nog hogere koorts te gaan aanwakkeren 

  • zwangere vrouwen in het 1e trimester van de zwangerschap

  • epilepsie 

  • suikerziekte ; enkel na goedkeuring door een arts is voetreflexologie aangeraden.

 

Wil je dit graag zelf ervaren?

Valerie heet je welkom in haar praktijk te Brugge waar een rustige sfeer met een muziekje, aromatherapie, dekentje, kaarsje, ... je nog meer verwent. 

Een psychozonemassage is een heerlijk moment voor jezelf waarbij zowel klant als reflexoloog stil zijn en er ook gewerkt wordt met aromatherapie, accupressuur. 

Een psychozonemassage kan helpen bij : 

depressie, burn-out, slaapproblemen, tabaksverslaving, stress, fibromyalgie, concentratiestoornissen, overgangsproblemen en paniekaanvallen.

Tip! Boek je een afspraak via Gutness, vermeld het dan bij je reservering. Als bedankje ontvang je dan een lekkere Gutness bakmix, want naast voetreflexologe is Valerie ook orthomoleculaire voedingscoach. 

 
Vorige
Vorige

Je emoties als leidraad naar meer zelfliefde

Volgende
Volgende

Hoe je minder dierlijk en meer plantaardig kan eten