Hoe alles in je realiteit een reflectie is van jezelf

Zijn we het slachtoffer van onze werkelijkheid of zijn we de creators ervan en is wat we zien slechts een reflectie? Het heeft me altijd kracht gegeven om te begrijpen dat onze buitenwereld een afspiegeling is van onze binnenwereld. Slachtofferschap is niet een positie waarin ik me graag wentel, ik neem liever ownership. Ik zie spiegels in mijn dagelijks leven, in mijn dromen en in tarot en ze tonen me éxact wat er speelt in mij. Ann Pintens, transformatiecoach en healer, noemt het “spiegelogie”. Ik interviewde haar in deze blog om in de diepte te gaan over dit superboeiende thema!


Ann, wat is spiegelogie?

Zoals iedere ziel die hier op aarde leeft, kreeg ook ik in de voorbije 50 jaar heel wat mooie, maar ook minder mooie ervaringen mee in het leven. Vanuit het worstelen met de “negatieve” ervaringen en trauma’s, ging ik op zoek naar heling. Ik kwam verschillende strekkingen tegen die mij allemaal iets bijbrachten op mijn zoektocht. Maar de echte verandering kwam er toen “spiegelogie” op mijn pad kwam. Ik leerde hoe ik trauma’s kon transformeren en mijn leven beetje bij beetje zelf kon creëren.

Spiegelogie vertelt je meer over jezelf. Wat zie je als je in een spiegel kijk? Inderdaad ... jezelf!
Zo toont ook spiegelogie je wat er diep vanbinnen leeft in jou.

Hoe kan elke situatie in de realiteit een weerspiegeling van onszelf zijn?

Je krijgt een spiegel voorgehouden in elke ervaring of situatie die je meemaakt. Dit kunnen gebeurtenissen zijn, mensen die je ontmoet, toevalligheden,... alles mag je interpreteren als spiegels. De ene spiegel raakt je al meer dan de andere. Dat kan zowel in negatieve zin als in positieve zin zijn. Hoe dieper een gebeurtenis je raakt, hoe meer informatie ze komt brengen, dus hoe belangrijker dus de spiegel is voor je!

Het zien is één ding. Maar wat doe je dan met die reflectie?

Je kan spiegels gebruiken als reflectie van je innerlijke wereld. Het gaat erom aandacht te besteden aan je gedachten, gevoelens en gedragingen in verschillende situaties. Je gaat als het ware “vanuit een helikopter” naar je eigen leven kijken om te onderzoeken wat de spiegels jou komen brengen.

Groei door te leren uit de spiegels in je dagelijkse leven.

  • Positieve spiegels kunnen je laten zien waar je talenten, sterke punten en positieve eigenschappen liggen. Ze tonen jou ook welke waarden voor jou belangrijk zijn. Ze kunnen je bevestigen in wie je bent en je vuur aanwakkeren om verder te groeien.

  • Negatieve spiegels zijn situaties die uitdagend, moeilijk of zelfs pijnlijk kunnen zijn. Ze spiegelen je wat je liever vermijdt en mogelijks wil veranderen. Ze kunnen je bewust maken van onzekerheden, beperkende overtuigingen, ongezonde gedragspatronen, angst, pijnlijke emoties en trauma’s.

Het zien van de positieve spiegels lijkt me makkelijker dan de negatieve (ik spreek uit ervaring!)

Negatieve spiegels kunnen “lastig” zijn maar bieden de mogelijkheid tot groei, bewustwording en heling. Ze nodigen je uit om deze dingen onder ogen te zien en er iets mee te doen.

 In mijn ogen zijn deze “negatieve” spiegels ook kansen om tot groei te komen en zou “lastige” spiegels misschien een betere verwoording kunnen zijn (zoals Dirk de Wachter het zo mooi benoemt: de lastigheden in het leven). Wanneer je de lastigheden kan begrijpen en transformeren in een persoonlijke kracht zijn ze als een geschenk aan jezelf en aan de wereld. Ze zijn de katalysator om te ontdekken wie je bent en kunnen leiden naar een vervuld leven.

Kan je wat concrete voorbeelden geven van spiegelogie?

Zeker, bijvoorbeeld :

  • Je trekt relaties aan waar je steeds opnieuw dezelfde pijnpunten tegenkomt. Je kan deze dan interpreteren als een spiegel. Onderzoek wat er jou triggert, welke gedragingen of eigenschappen van je partner trek je aan of waarop reageer je? Het kan zijn dat je onbewust partners aantrekt die een oud zeer, een trauma of een gemis in jou wakker maken. Dit wil gehoord worden en zal steeds opnieuw naar de oppervlakte komen in situaties tot er een transformatie kan plaatsvinden.

  • Defensief reageren kan bvb. wijzen op een laag zelfbeeld, het steeds in “overlevingsmodus” staan vanuit een trauma uit het verleden.

  • Steeds zorgen voor anderen of “pleasen”, steeds over je eigen grenzen laten gaan, kan een gebrek aan zelfliefde spiegelen... gekoppeld aan een oude pijn uit het verleden.

  • Perfectionisme of alles perfect willen doen kan wijzen op een angst voor afwijzing...

  • Ziektes spiegelen vaak blokkades in het lichaam en afhankelijk van de locatie spiegelen ze zo vaak bepaalde vastzittende emoties.

  • Materiële zaken die stuk gaan, een brand, een ongeval ... externe omstandigheden kunnen jou ook zaken komen spiegelen zoals iets mogen loslaten, iets nieuws toelaten, ...

  • Toevalligheden op je pad : bijzondere ontmoetingen, een quote of tekst die je raakt, een liedje op de radio ... wanneer iets je positief of negatief raakt, ga dan even dieper kijken wat het komt vertellen over jezelf.

  • Een job die plots wegvalt, nieuwe mogelijkheden die zich openen, een relatie die stukloopt ... het komt jou allemaal iets spiegelen. Weet dat jouw ziel enkel dingen op je pad brengt om jou te helpen groeien maar dat betekent niet altijd dat je dat fijn zal vinden. Het licht heeft het donker nodig om te bestaan.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van spiegels en iedere situatie is uniek.

“Spiegelogie is een complex gegeven van verschillende factoren en vraagt tijd en aandacht om te interpreteren. Heel veel hangt ook af van wie jij bent als persoon, met jouw omgeving, jouw voorgeschiedenis, je opvoeding en je voorouders.”

Je verwijst naar voorgeschiedenis en voorouders. Dit maakt het diepe spiegelwerk heel boeiend, maar misschien wordt het duidelijker als je dit kan staven met wat voorbeelden?

  • Voorouders : je voorouders hebben een invloed op jouw persoonlijkheid, overtuigingen en gedragspatronen. Sommige eigenschappen en trauma’s worden generaties lang doorgegeven. Het bewustzijn van familiepatronen kan je helpen dieper te graven en te begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt of bepaalde reacties hebt. Bvb. herhaaldelijke zelfmoorden in een familie kunnen wijzen op een doorgegeven trauma.

  • Opvoeding : onze opvoeding speelt een cruciale rol in de vorming van onze persoonlijkheid en gedragspatronen. De manier waarop we zijn opgevoed en de waarden, normen en overtuigingen die we hebben meegekregen (vooral tussen 0-7 jaar) , beïnvloeden onze kijk op de wereld. Dit is een onbewust proces dat via spiegelogie beter begrepen kan worden. Bewust worden van onverwerkte emoties of patronen die voortkomen uit de opvoeding, helpen bijdragen aan het helingsproces.

  • Collectieve trauma’s : gevolgen van oorlogen, mishandeling, misbruik, honger, onderdrukking enzoverder zijn allemaal zaken die tot 7 generaties lang worden doorgegeven in onze bloedlijnen.

  • Je plek in je gezin of je familie : onnatuurlijke verschuivingen kunnen plaatsvinden waardoor iemand niet meer op de juiste plek staat binnen de familie of het gezin. Bvb.: een kind dat gaat zorgen voor een depressieve ouder, dit kind staat dan niet meer op de kind-plek. Of bvb. een oma of tante die de plek inneemt van de afwezige, verslaafde moeder en zorgt voor haar kleinkind. Op latere leeftijd komen dan vaak spiegels naar voor in de vorm van frustratie, verdriet, boosheid ten opzichte van de ouder waarbij het kind (dat nu volwassen is) de uitnodiging krijgt via een spiegel om terug de juiste plek in te nemen (dit kan ook energetisch zijn indien de ouder stierf of onbereikbaar is).

Niets gebeurt zomaar, daar ben ik van overtuigd

Spiegels helpen jou inderdaad om te begrijpen waarom er bepaalde dingen in je leven gebeuren en geven inzicht in wie je bent of bedoeld bent te worden. Ze bieden jou de kans om jezelf beter te begrijpen, te groeien en te evolueren.

Ze leiden je naar jouw juiste weg, de juiste beslissingen die bij jou horen. Het is als een fluistering van je ziel die je zegt: “ga die kant op”. Je ziel spreekt met jou via de spiegels in je leven en brengt die dingen op je pad die je nodig hebt om te groeien, niet zozeer wat jij fijn vindt of graag wil.

Wanneer je de spiegels leert interpreteren zijn ze een waardevolle schat om meer diepgang en vreugde in je leven te creëren.

Je gaat de verantwoordelijkheid voor je eigen leven opnemen in plaats van in een slachtofferrol te kruipen of anderen de vinger te wijzen. Je gaat begrijpen dat iedere ervaring of ontmoeting jou iets komt vertellen, jou nuttige informatie verschaft over jezelf. Het leven “overkomt” je niet meer, je geeft je over aan het leven en laat je gidsen door de spiegels.

Welke stappen kunnen je helpen bij het ontdekken van onze spiegels?

  • Bewustzijn verhogen : wees je bewust van je gedachten, emoties en gedragingen. Merk op wanneer je sterk reageert op bepaalde gebeurtenissen en mensen. Wanneer ervaar je bvb. boosheid, frustratie, jaloezie, wanneer ontstaat er een conflict? Observeer vanop een afstandje (helikopter view).

  • Zelfreflectie : onderzoek welke overtuigingen, angsten of onopgeloste emoties bijdragen aan je reactie. Vraag jezelf af waarom een bepaalde situatie je zo sterk raakt.
    Je kan dit doen door een
    dagboek bij te houden waar je je spiegels in noteert en door te reflecteren op jezelf vanop een afstand.

  • Zoek overeenkomsten : probeer overeenkomsten te vinden tussen je innerlijke wereld en de externe gebeurtenis. Welke kwaliteiten, eigenschappen of gedragingen van jezelf worden weerspiegeld in de situatie?

 

Neem verantwoordelijkheid : erken dat wat je in anderen ziet, een deel van jezelf is. Wat wordt er gespiegeld in jou? Sta open voor groei en blinde vlekken of schaduwen in jezelf.

  • Leer van de spiegel : gebruik de situatie als een kans voor groei. Wat kun je leren door naar de spiegel te kijken? De uiterlijke wereld spiegelt iets dat gezien wil worden in jou.
    Wees geduldig en begripvol want persoonlijke groei kost tijd en het gras groeit niet sneller door eraan te trekken...

Spiegels leren interpreteren is uiteraard een heel proces. Het vergt geduld en misschien soms zelfs hulp. Kunnen mensen hiervoor bij jou terecht?

Ja, het interpreteren van spiegels is inderdaad een proces dat oefening en zelfreflectie vraagt. Het kan je helpen om een dieper inzicht te krijgen in jezelf, je relaties met anderen en de wereld om je heen. Wie begeleiding in dit proces wil, kan contact opnemen of een kijkje nemen op www.krachtvanzelfheling.be voor een consultatie over spiegelogie.

Ann is de bezielster van “Kracht van zelfheling”.

Vanuit haar eigen helingsproces ontstond haar missie om mensen te helpen die een moeilijke fase in hun leven doormaken of die meer inzicht in de betekenis van hun wereld willen krijgen.

Elke Vermeire

Elke Vermeire is ondernemer, auteur en spreker die werkt rond thema’s als zielsverdieping, holistische gezondheid en ondernemerschap. De tools die ze hierbij gebruikt zijn tarot, astrologie, Chinese elementen en orthomoleculaire voeding

Vorige
Vorige

Hoe je lichaam energetische blokkades kan opruimen

Volgende
Volgende

Hoe mijn kind beter begrijpen via de beeldtaal van het lichaam?