Van “verplicht” glutenvrij naar “bewust” glutenvrij

coeliakie.png

Tegenwoordig is glutenvrij eten een echte hype geworden. Steeds meer mensen worden zich bewust van de gezonde impact. Het aanbod in supermarkten en in restaurants is ook veel groter geworden. Dit was echter niet altijd zo… Wat met mensen die Coeliakie hebben? Wat zijn hun ervaringen? Is glutenvrij wel altijd zo gezond? … Onze eigen medewerker Elisa deelt het verhaal en de ervaring van haar zus Lauren die opgroeide met de darmziekte coeliakie. In deze blog legt ze je uit wat gluten zijn, wat coeliakie is en of glutenvrij eten wel altijd zo gezond is.

Gluten

Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitten die van nature aanwezig zijn in bepaalde graansoorten. Deze zijn moeilijk verteerbaar voor de darmen en zijn bovendien slecht voor je immuunsysteem. Ze zorgen voor de rekbare eigenschap van deeg, waardoor je brood en gebak heerlijk luchtig is.

Tegenwoordig wordt de tarwe extra gemanipuleerd om nog meer gluten te bevatten waardoor het nog slechter verteerbaar is voor de darmen.

Tegenwoordig wordt de tarwe extra gemanipuleerd om nog meer gluten te bevatten waardoor het nog slechter verteerbaar is voor de darmen.

Welke voeding bevat gluten?

·      Tarwe

·      Rogge

·      Gerst

·      Couscous

·      Bulgur

·      Spelt

Maar ook veel verborgen voeding bevatten gluten zoals sauzen, ontbijtgranen, pasta, taart, koekjes,..

Wat is coeliakie?

Coeliakie (of glutenintolerantie) is een chronische darmaandoening. Mensen met coeliakie zijn dan overgevoelig voor gluten. De meest typische klachten zijn: diarree, winderigheid, gewichtsverlies en tragere groei bij kinderen.

Het is een auto-immuunziekte:

·   Je lichaam maakt afweerstoffen (antilichamen) aan tegen een eiwit dat in gluten voorkomt.

·   De afweerstoffen beschadigen het slijmvlies van je dunne darm.

·   De normale darmvlokken verdwijnen en je darm wordt glad.

·   Je lichaam neemt na vertering onvoldoende voedingsstoffen op.

·   Zo kunnen er tekorten ontstaan, van ijzer, calcium en vitaminen.

Coeliakie heb je levenslang en men moet verplicht een volledig glutenvrij dieet volgen. Enkel door het volledig weglaten van gluten in de voeding, kan de darmwand zich opnieuw herstellen en heeft men geen klachten.

Bij wie komt het voor?

De aandoening kan op elke leeftijd voorkomen. Meestal wordt glutenintolerantie al vastgesteld in de kindertijd.

Bij volwassenen duiken de klachten doorgaans op tussen 30 en 50 jaar.

Lauren (26) heeft coeliakie

Op heel jonge leeftijd werd er bij mijn zus coeliakie vastgesteld. Vroeger was dit begrip nog helemaal niet bekend en was het aanbod aan glutenvrije voedingswaren heel beperkt terwijl ze verplicht was om een glutenvrij dieet te volgen.

Mijn ouders moesten op zoek gaan naar speciale natuurwinkels om producten te vinden. Dit was geen gemakkelijke opgave en bovendien waren die voedingsproducten enorm duur en helemaal niet lekker. Mijn papa probeerde daarom vaak zelf ‘glutenvrij’ brood te maken maar als klein meisje wou zij ook gewoon ‘normaal’ brood eten. Af en toe ‘zeurde’ ze eens en at ze stiekem een koekje van mij waarna ze zich meteen ziek voelde. Ze kreeg enorm veel buikpijn, diarree en een opgeblazen buik. Als kind (maar ook als ouders) was dit helemaal niet makkelijk om een juiste levensstijl te vinden.

IMG_1414.jpg

Dankzij de “hype” en “bewustwording” bij velen:

Nu kan Lauren veel gemakkelijker aan glutenvrije voeding geraken. Zowel online, als in tal van grote supermarkten en in restaurants staat het ook al vaker op de menukaart. Het aanbod wordt steeds groter en het leeft meer. Via de mutualiteit krijgt ze nu ook maandelijks een uitkering. Nu zou ze bewust kiezen voor glutenvrije voeding en is het helemaal niet zo’n grote opgave meer. Ze merkt duidelijk dat het veel gezonder aanvoelt.

Opgelet: niet alles waar glutenvrij op staat is gezond!

Omdat glutenvrij zo vaak gepromoot wordt in de gezondheidswereld denken velen dat alles wat het label “glutenvrij” draagt automatisch gezond is. Ook mijn zus beseft dit nog maar pas! Glutenvrije producten bevatten vaak als vervanging van gluten maïs-, aardappel- en rijstmeel. Deze vervangingsmiddelen zijn helaas niet zo gezond en bevatten heel veel koolhydraten. Je gaat dus beter op zoek naar glutenvrije producten die tegelijk ook heel gezond zijn en het darmklimaat herstellen.

Lauren haar ervaring met onze Gutness bakmixen:

image0.jpeg

Sinds ik bij Gutness werk en de Gutness gezondheidsfilosofie volg, eten mijn zus en ik elke dag bewust volgens de Gutness filosofie. Niet alleen ik maar ook mijn zus is helemaal fan! Ikzelf merkte na 1 week al dat ik veel meer energie kreeg. Lauren voelt zich ook heel goed en gezond in haar vel. Ze ziet nu in dat ze voordien zomaar glutenvrije producten kocht zonder echt te beseffen dat niet alles gezond was. Nu heeft ze geen opgeblazen gevoel meer, geen diarree, geen energiedipjes,…

De Gutness broodmix is haar favoriete bakmix!

 

“Het is het eerste brood dat echt vult en lekker is!” (Lauren)

Vroeger at ze nooit brood en kocht ze voornamelijk rijstwafels ter vervanging. Nu kan ze eindelijk terug brood eten waarbij ze geen klachten meer heeft en daar is ze heel blij om.

Iedereen “bewust” glutenvrij?

Uit recent onderzoek blijkt dat iedereen een bepaalde glutensensitiviteit heeft. Dit komt omdat gluten moeilijk verteerbaar zijn voor de darmen en blijven kleven aan de darmwand. We noemen het ook wel de inbrekers van je immuunsysteem. Hieronder legt Elke als orthomoleculair darmexpert uit wat gluten exact doen met je darmen en je immuunsysteem:

Gluten, de inbrekers van je immuunsysteem

Uit onderzoek blijkt dat bepaalde eiwitten (zoals gluten) zich in het lichaam gedragen als agressieve inbrekers en zonder overleg met de dunne darm de deur openzetten. Dit zorgt ervoor dat hooggevoelige en gestresseerde mensen heel kwetsbaar worden voor voor vermoeidheid, klachten en ziekte omdat hun immuunsysteem wordt geactiveerd ter verdediging.

Gevolg?

Mensen krijgen intoleranties en allergieën omdat een overactief immuunsysteem niet meer het onderscheid kan maken tussen wat goed en slecht is. Wanneer je niet ingrijpt kan je (auto-)immuunziektes krijgen, want ons immuunsysteem is niet gemaakt om steeds actief te zijn.

Oplossing?

De oplossingen om onze deurtjes te beschermen en te herstellen:

1. Geef deze eiwitten niet continu de kans om "in te breken" door ze slechts af en toe te eten en door te kiezen voor darmvriendelijke voeding. De Gutness bakmixen (*) zijn daarom de ideale broodvervangers.

2. Repareer de gebroken sloten. Het kan zijn dat je darmwand nu lekt door het langdurig blootstaan aan inbrekers. Eet daarom voedsel dat de darmwand helpt te herstellen zoals spirulina en kokosolie.

* De Gutness bakmixen zijn niet meer beschikbaar, maar wil je zelf aan de slag gaan met het recept van de Gutness bakmixen? Dat kan met het E-Book Bakken in Gutness-stijl.

Iedereen “bewust Gutness”?

Los van de mensen die glutenvrij moeten eten (door de mogelijke kwalen), biedt een glutenvrije levensstijl vooral een antwoord bij een energietekort. Steeds meer mensen worden kritisch als het om de klassieke voedseldriehoek gaat. Daar waar granen volgens de klassieke dieetkunde de basis van een gezond voedingspatroon vormen, gaan steeds meer mensen zich hierbij vragen stellen. Omdat de kritische consument niet zomaar alles gelooft en terug naar zijn of haar natuur wil. We willen namelijk zélf aanvoelen wat goed is voor ons lichaam en daarom kiezen meer en meer mensen bewust voor de Gutness bakmixen(*). Ze ervaren dat veel klachten verdwijnen, krijgen meer energie en hebben nu eindelijk lekkere en gezonde broodvervangers!

* De Gutness bakmixen zijn niet meer beschikbaar, maar wil je zelf aan de slag gaan met het recept van de Gutness bakmixen?
Dat kan met het
E-Book Bakken in Gutness-stijl.

Wil jij ook graag bewust aan de slag met onze gezonde glutenvrije Gutness bakmixen?

De Gutness bakmixen zijn niet meer beschikbaar, maar wil je zelf aan de slag gaan met het recept van de Gutness bakmixen? Dat kan met het E-Book Bakken in Gutness-stijl.

Vorige
Vorige

Vitamine D tekort: symptomen, oorzaken en gevolgen

Volgende
Volgende

Verlos jezelf van constipatie